Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zbigniew sieczkowski Marcin H Jan Maryjan Joanna Kuchnicka Zbigniew Karpinski mart enty Kasia K boj fra oszlo Miroman Onty_Ja_Gabriel_3. Kriss5 W (1448 niezalogowanych)
1 Post
Polo Norek
(PoloNorek)
Wiking
Tak jak w Polsce mamy rząd, który mówi jedno, a robi drugie, pełen populizm i propaganda za kasę podatników, wykorzystujący techniki manipulacji społeczeństwem, tak w Norwegii robią po swojemu
A'propos, od tego roku i my będziemy płacić podatek w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Kłamiesz i manipulujesz tylko ty sam ,Polska posiada umowy z większością krajów na świecie o unikaniu podwójnego opodatkowania. Zniesienie ulgi abolicyjnej dotyczy zarobków z krajów jak : Armenii, Australii, Belgii, Chile, Danii, Egiptu, Finlandii, Gruzji, Holandii, Iranu, Islandii, Kazachstanu, Kirgistanu, Korei Południowej, Luksemburgu, Macedonii, Mołdawii, Rosji, Stanów Zjednoczonych, Syrii, Tadżykistanu i Uzbekistanu oraz z tych, z którymi Polska nie posiada podpisanej umowy, a jak wiem taka Umowa z Norwegią istnieje.Dodatkowo jest jeszcze kwestia "rezydentury" czyli przebywania poza krajem dłużej niż 183 dni w roku kalendarzowym itp itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Polo Norek
(PoloNorek)
Wiking
Doczytaj, doucz się. Masz darmowa poradę.
Norwegia podpisała konwencję MLI.
www.pomoc-w-norwegii.com/konwencja-mli/
Można mieć podwójna rezydencję podatkową u w NO i wPL. Ważne jest centrum interesów życiowych.
Posiadanie polskiego obywatelstwa, nieruchomości, konta w banku, auta, również może zaważyć na interpretację urzędnika skarbowego.
Nieznajomość prawa szkodzi. Dlatego posypią się kary, grzywny i domiary.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Polo Norek
(PoloNorek)
Wiking
Dodam, że od tego roku zlikwidowano ulgę abolicyjną. Zgodnie z konwencja MLI od 2020 roku musimy rozliczać PIT w PL a w związku, że od 2021 roku zlikwidowano ulgę abolicyjną, w tym roku należy obliczać i wpłacać do polskiego urzędu skarbowego zaliczki miesięczne na podatek dochodowy osiągany w Norwegii. A w przyszłym roku rozliczyć PIT 37 lub 36 za rok 2021.
Miłego PiS
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
Sebastian napisał:
Kłamiesz i manipulujesz tylko...
On nie kłamie, tylko źle/niepoprawnie sformułował swoją wypowiedź.
To co napisał, nie dotyczy strony Norweskiej a pispolandii, to pisowscy szukając kasy zlikwidowali "abolicję" i to jest fakt.
Ja już otrzymałem pismo z skarbówki z nakazem wypełnienia stosownej ankiety podatkowej, jako osoba posiadająca zagraniczne dochody.
To tyle w tym smutnym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok